Over het coronavirus

Er is nog veel onzekerheid rondom het coronavirus. Ook voor nierpatiënten.

De afgelopen week was er geen ontkomen aan. Of je nu de tv aanzette, de krant opensloeg of een beetje rondkeek op internet… overal ging het over het coronavirus (COVID-19). Ook op het werk wordt er veel over gepraat. Van mijn collega’s van de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) hoor ik dat ze de laatste dagen veel gebeld worden met vragen over het virus. Bellers willen weten wat het coronavirus betekent voor nierpatiënten. Is er reden tot paniek? Moeten mensen zich zorgen maken over hun gezondheid (of over die van hun naaste met een nierziekte)?

Wat betekent het coronavirus voor nierpatiënten?

Helaas, het antwoord is dat niemand het precies weet. Er is nog te weinig bekend over het virus. Ook artsen durven er geen uitspraken over te doen. Het enige wat de Nierstichting en de NVN kunnen doen, is verwijzen naar de website van het RIVM: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19 Daar staat betrouwbare informatie, en de informatie wordt ook up to date gehouden. Goed om te weten, want op het internet doen ook veel onjuiste verhalen de ronde.
 
Huidig advies
Op de site van het RIVM staat nu het volgende advies voor mensen met gezondheidsproblemen: ‘Houd de standaard hygiënemaatregelen in acht en blijf uit de buurt van mensen die ziek zijn.’ Die standaard hygiënemaatregelen zijn:
 
  • Was je handen regelmatig.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes, en gooi die na een keer gebruik weg.
Het RIVM voegt nog toe dat deze maatregelen gelden bij alle virussen, ook bij virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze maatregelen op te volgen.

Update: coronavirus en nierschade

Premier Rutte kondigde gisteren nieuwe maatregelen aan in de strijd tegen het coronavirus. In de persconferentie besteedde hij speciaal aandacht aan mensen met een kwetsbare gezondheid.

 

Op de website van de Rijksoverheid staat nu het volgende:
 
“Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.”
 
Waarschijnlijk hadden veel nierpatiënten en getransplanteerden deze maatregelen zelf al genomen. In een reactie op mijn blog van vorige week schreef een van de deelnemers van nieren.nl dat ze al een tijdje geen handen meer schudde en grote bijeenkomsten meed. Maar in diezelfde week kwam ik ook een getransplanteerde tegen in de trein. Hij zei dat er niets boven reizen in de trein gaat, en dat hij daar gewoon mee door zou gaan.

Advies voor nierpatiënten

 

Mensen gaan dus heel verschillend met zo’n risico om. Wat is de beste manier? Die vraag is lastig te beantwoorden. De ene nierpatiënt is de andere niet. Op de website van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) staat dan ook het volgende advies:
 
“Neem contact op met uw arts
 
Helaas is er geen eenduidig advies aan nierpatiënten te geven, omdat binnen de kwetsbare groepen patiënten, individuen weer erg verschillen. Wat een goed advies is voor de een, is misschien overdreven voor de ander of gaat juist niet ver genoeg. Ook de omgeving van een patiënt is daarbij belangrijk.
 
We raden u daarom aan met vragen over uw persoonlijke situatie contact op te nemen met uw arts of behandelteam. Zij kunnen advies-op-maat geven, met de juiste medische achtergrondinformatie, gericht op uw persoonlijke situatie.”
 
Voorlopig is dat ook het enige advies dat de NVN en de Nierstichting kunnen geven (naast het opvolgen van de adviezen van het RIVM natuurlijk). Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn, worden die gepubliceerd op de website van de NVN. Ik zal hier ook een seintje geven als er iets verandert.

Tot slot

Tussen al het droevige nieuws over het coronavirus kom je soms ook een grappig bericht tegen. Zo voorspelden Asterix en Obelix de komst van het coronavirus in Italië al in 2017. Op dit plaatje uit ‘Asterix en de race door de Laars’ zie je Coronavirus en zijn metgezel Bacillus.

bron: Nieren.nl