Ter gedachtenis

Een gouwe ouwe engel

Ze nam in haar eentje een heel seniorencomplex opsleeptouw. Buren die elkaar niet kenden werden vrienden en trokken volle zalen. Maar belangrijker nog: haar orkest leverde vreselijk veel lol op.

 

Joke Breedijk (19 april 1944 -18 februari 2019) kon bergen verzetten . Als pas gescheiden jonge moeder met een dochter van elf woonde ze in Loosduinen had twee banen. Tijdens schooltijd werkte ze als secretaresse. Daarbuiten doceerde ze, haar dochter ging mee, jazzballet bij diverse verenigingen. Joke maakte, eind jaren zeventig, met haar aanstekelijke enthousiasme, haar humor, haar vrolijkheid, en ook haar ijzeren discipline, van een gemiddeld getalenteerd meidenclubje een Nederlands kampioensteam.

 

Joke was inmiddels met pensioen en grootouder, toen ze op haar 65ste verhuisde naar het seniorencomplex Muttersborgh in Loosduinen. ,,Wat een saaie boel hier”, dacht Joke. Ze kwam in de bewonerscommissie en lanceerde een waanzinnig Plan: een André Rieu playbackorkest met jurken, instrumenten, acts en muziek. Op de Haagse markt kocht ze tientallen meters roze, blauwe, gele en groene Taft en tule en naaide lange vrolijke jurken die mooi wijduit bleven staan dankzij een vernuftige constructie van elektriciteitsbuizen. De violen, trompetten en cello’s maakte ze van spullen die ze bij het grofvuil of de kringloopwinkel vond. Het eerste optreden van het vrolijke orkest in de tuin van Muttersborgh was meteen een doorslaand succes. De club werd vervolgens overal gevraagd “We hebben kerels nodig” sprak Joke en voor de mannen die zich vervolgens aanmeldden naaide ze jacqueten .

 

 

 

Toen het orkest de wijkkrant haalde, werd er lovend gesproken over de ‘Gouwe ouwen op volle toeren’. Een geuzennaam waar niemand meer vanaf wilde. De boekingen voor het playbackorkest stroomden binnen. De Gouwe ouwen op volle toeren speelden in alle verpleeghuizen in onze regio. Joke, verkleed als Rieu, was de orkestleider, maar ze  deed ook de boekingen, het  transport en de was. ‘s Nachts sliep ze met een  kladblok en een potlood naast zich zodat ze, mocht ze een ingeving krijgen, direct haar ideeën kon noteren.

 Hartelijk

Omdat ze niet wilde dat Rieu via de media over het orkest uit Loosduinen zou horen, schreef ze hem een brief  ‘Ik pik alles van je’, schreef ze eerlijk. ‘We hebben de grootste lol. Ons  jongste lid is 65, de oudste is 94 jaar. Rieu reageerde met een hartelijk bericht  en een foto met handtekening die Joke kopieerde voor alle orkestleden. Ook de Engelstalige, wereldwijde fanclub van Rieu kreeg de Gouwe ouwen in de gaten. Iedereen was enthousiast over de oudjes, die ook in het voorprogramma van de film over Rieu optraden in Pathé aan het Buitenhof. Dat werd een jaarlijkse traditie. Iedere dinsdag werd er gerepeteerd in Muttersborgh. Ook mensen van buiten kwamen meedoen. Om de week was er een optreden, waarvan iedereen intens genoot.

 

Toen, volkomen onverwacht, bij Joke darm en leverkanker werd geconstateerd gaf de dokter haar enkele maanden. Andre Rieu stak haar met een videoboodschap een hart onder de riem. Joke wilde dat het orkest door kon zonder haar en deed een oproep in de lokale media. Meerdere opvolgers melde zich, zodat de toekomst van de Gouwe ouwe is gegarandeerd.

 

Joke Breedîjk’s energie veranderde het leven van mensen om haar heen. Ze stierf in hospice Nolenshaghe op 74-jarige leeftijd.

 

Wij als bestuur van de Vereniging voor Nierpatiënten regio Den Haag wensen vooral haar dochter maar ook alle familie en vrienden veel sterkte met dit enorme verlies.

bron: Ad.nl

0 reacties

Een reactie versturen